Barbecue accessoires
7 tips om je barbecue zomerklaar te maken
De temperatuur loopt langzaam op en de zon laat zich regelmatig zien. Dat kan maar één ding betekenen: het barbecue seizoen is begonnen! Haal je nu voor de eerste keer dit jaar de barbecue en de barbecue accessoires onder de hoes vandaan en heb je geen flauw idee wat je daar gaat aantreffen? Geen nood! Met onze 7 tips is jouw barbecue in een mum van tijd, klaar voor de strijd!
Tip 1: Stabiliteit
Als een barbecue voor een langere tijd in de schuur of buitenlucht staat, dan kan het zijn dat hij niet meer zo stabiel staat. Controleer daarom altijd of de barbecue wankelt. Zet de barbecue op een rechte ondergrond en rommel er wat aan om te checken of het onderstel of de poten wiebelen. Staat de barbecue scheef en krijgt u hem niet meer in zijn originele staat? Dan is het helaas tijd voor een nieuwe.
Tip 2: Reinigen
Houtskool
- Poets de buitenkant met een zachte doek.
- Verwijder de laatste asresten met een stoffer.
- Reinig de kuip met warm water, afwasmiddel en een doekje.
- Schrob aangekoekte etensresten weg met een dotje staalwol.
Gasbarbecue en elektrische barbecue
- Poets de buitenkant met een zachte doek.
- Reinig de branders.
- Zet de barbecue 15 minuten op de hoogste stand.
- Borstel de verbrande etensresten eraf.
- Vervang de vetlade of het vetbakje als het moet.
Tip 3: Veiligheid
In het geval van een houtskool barbecue is het verstandig om te kijken of het aanmaaksysteem nog werkt. Bij een zuilmodel is het raadzaam om te checken of de paal waarin je het vuur aanmaakt, geen gaten heeft. Heb je een brikettenstarter? Kijk even of het handvat nog stevig vastzit. Heb je een gasbarbecue, check de vlammen die uit je branders komen. Het laatste wat we willen is ongelukken!
Tip 4: Grillrooster
Sommige barbecuërs schrikken van het grillrooster na een winter in de schuur… Roestvlekken en spinnenwebben zijn niet vreemd na een lange winter. Als je hem schoonmaakt, doe dit dan met een borstel, water en wat zeepsop. Doe voorzichtig met een schuurspons! De toplaag kan hierdoor loslaten.
Tip 5: Luchten
Is de barbecue weer schoon en fris? Dek hem dan niet direct af met een hoes. Even luchten is goed om de barbecue te laten drogen en voorkomt vocht, condens en dus schimmel. Het is verstandig om de barbecuehoes ook eens binnenstebuiten te keren en hier een vochtige lap overheen te halen.
Tip 6: De tuin klaar voor een feestje
Is de tuin ook klaar voor een feest? Ziet het er netjes uit, zonder onkruid en rommel, maar met mooie bloemen en planten? Een gezellige en nette tuin werkt sfeerverhogend voor een gezellige barbecue! Zo ben je altijd klaar voor een mooie dag.
Tip 7: Barbecue accessoires
De barbecue is schoon en de tuin is gezellig en netjes. Nu u nog! Heeft u alle barbecue accessoires in huis die u nodig heeft? Tangen, kwasten, thermometer, handschoenen en een schort? En welke barbecue accessoires zijn nu eigenlijk echt onmisbaar? Hier helpen wij u graag mee op weg!
6 musthave accessoires voor de barbecue
Er is ontzettend veel verkrijgbaar voor de barbecue. Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Welke barbecue accessoires zijn nu echte musthaves? Wij helpen je graag een eindje op weg!
-
Brikettenstarter
Bij een houtskool barbecue is een brikettenstarter echt ideaal en onmisbaar. Hiermee steek je veilig de briketten aan, met behulp van een aanmaakblokje of krant.
Heb je een kamado of keramische barbecue? Dan heb je niets aan een brikettenstarter, maar heb je een heat deflector of Platesetter nodig! Met deze keramieke of gietijzeren plaat kun je indirect grillen, doordat deze tussen het vuur en het rooster geplaatst wordt.
-
Handschoenen
Ovenwanten volstaan niet bij de hitte van de barbecue. Goede en kwalitatieve handschoenen zijn natuurlijk super veilig. Zo is er niet het risico dat je per ongeluk een hete pan grijpt die op de barbecue staat of je hand net iets te lang boven het hete vuur houdt… Denk bij de aankoop van handschoenen aan de lengte. Ideaal gezien eindigen ze niet bij je pols, maar lopen ze iets hoger door voor een optimale bescherming. Dan moet je ze natuurlijk niet vergeten aan te doen…
-
Tangen
Een RVS serveertang is ideaal bij het op de barbecue leggen van vlees, het draaien en weer eraf halen. Zo houd je schone handen en creëer je wat extra afstand tussen je handen en het vuur. Een goede kwaliteit tang is van belang. Je wilt niet dat het vlees uit de tang glipt en wellicht op de grond valt. De veren en grip zijn dus van belang bij je keuze.
-
Roosterborstel
Tijdens de schoonmaaksessies kun je niet zonder een goede roosterborstel. Aangekoekte etensresten verwijder je een stuk gemakkelijker met zo’n stevige borstel. Tip van ons: van een warm rooster laten etensresten gemakkelijker los. Let op dat er geen haren achterblijven in de barbecue of op het rooster! Deze haren wil je niet in je volgende maaltijd terug vinden…
-
Kwasten
Een kwast komt van pas bij het marineren van vlees of groenten. De marinade of saus is vaak kleverig en met een kwast is het vlees in een mum van tijd ingesmeerd.
-
Thermometer
Misschien ben je bekend met de uitspraak: ‘Meten is weten’. Zeker weten of uw vlees gaar is? Dan meet u natuurlijk gewoon de temperatuur op! Het is praktisch om twee verschillende thermometers te gebruiken. Een kernthermometer meet de temperatuur van het vlees binnenin. Deze prikt u in het vlees. Een instant read thermometer is voor de snelle gerechten als steak, vis of iets aan het spit. Binnen een aantal seconden is de temperatuur gemeten.
Barbecue accessoires kopen
Kun je niet wachten op de mooie dagen en heb je graag zo snel mogelijk al je barbecue benodigdheden geregeld? Ben je nog op zoek naar een barbecue hoes, een thermometer of een brikettenstarter? Of wil je meer weten over houtskool barbecues, gas barbecues of elektrische barbecues? Daar kunnen wij je ook goed bij helpen! Kom dan gerust eens bij ons langs in bij Tuincentrum Vaessen. Onze ervaren medewerkers helpen je graag!



